5 כללי זהב להקמת עסק שאם תדבקו בהם, לא תוכלו לטעות.
בתהליך הקמת עסק, יזמים רבים נוטים לעשות טעויות שלרוב מביאות לכישלון עסקי ומצריכות התמודדות עם ההשלכות לאורך שנים. הקפדה על 5 הכללים האלה תגדיל משמעותית את הסיכויי שלכם להצליח ולפתח עסק בריא ומשגשג.
על פניו נראה שאין סיכוי להיכשל בעסק שיש כבר מאות כמוהו, אבל לפני כל הקמת עסק זה הכרחי לבסס קיימות עסקית. עסק טוב ומצליח, מבוסס קודם כל על יצירת ערך משמעותי ללקוח שמתורגם לרווחים לאורך זמן.
1 רעיון לא עסקי לעסק
הטעות הראשונה והבסיסית ביותר של הרבה מאוד יזמים היא שהם פותחים או מקימים עסקים על בסיס רעיון שאין בבסיסו שום קיימות עסקית. בעצם רעיון לא עסקי לעסק. אנשים חושבים על איזה שהוא רעיון לעסק, אם זה לפתוח חנות, עסק סיטונאי, שירות לאנשים פרטיים או שירות לעסקים אחרים, משקיעים זמן וכסף טוב, אבל לא מוודאים שלרעיון הזה יש בכלל בסיס עסקי! זו אחת הסיבות העיקריות לאי הצלחה של עסקים. פשוט אין בבסיס העסק שום הזדמנות או קיימות עסקית!
כולנו מכירים את הפיצרייה שמחליפה בעלים או הספר שיושב בחוץ ומחכה ללקוחות רוב היום. על פניו נראה שאין סיכוי להיכשל בעסק שיש כבר מאות כמוהו, אבל לפני כל הקמת עסק, הכרחי לבסס קיימות עסקית. עסק טוב ומצליח, מבוסס קודם כל על יצירת ערך משמעותי ללקוח שמתורגם לרווחים לאורך זמן.
אז השאלה הראשונה שאתם צריכים לשאול את עצמכם היא האם הרעיון שלי לעסק, מבוסס על הזדמנות עסקית אמיתית ומזוהה. זה לא כל כך מסובך, אם מבינים שהבסיס לכל הזדמנות עסקית, לכל עסק הוא יצירת ערך משמעותי ללקוח!
2 עסק לא מתאים ליכולות שלנו
הטעות השנייה שיזמים עושים היא להקים עסק שלא מתאים ליכולות שלהם. וכשאני אומר ליכולות אני מתכוון לרקע, למצב האישי, לכישורים או לידע שלהם. בואו רגע נבין למה זו בעיה. לכאורה אין מציאות מושלמת, תמיד יהיו פערים ואנחנו כל הזמן לומדים ומשתפרים אז למה לא "ללמוד תוך כדי הליכה" ולצמצם את הפערים עם הזמן?
התשובה לכך היא פשוטה – תחרות.
כבעלי עסקים, רובנו נפעל בסביבה תחרותית. כלומר נפעל בתחומים שבהם יהיו לנו מתחרים, כך שמראש למתחרים שלנו יש יתרון, פשוט כי הם נמצאים שם יותר זמן מאיתנו והם כבר העמידו את העסק שלהם על הרגליים. תוסיפו לזה את העובדה שרוב העסקים, גם כאלה שנראים לנו פשוטים, יש בהם מורכבות וניואנסים שאתם צריכים להכיר כדי להצליח ותקבלו מתכון בטוח לחס וחלילה הסתבכות.
לכן התחומים שהכי רלוונטיים, התחומים שבהם יש לכם את הסיכויים הגדולים ביותר להצליח, הם תחומים שאתם ערוכים לתפעול שלהם מבחינות רבות ככל האפשר. אלו יכולים להיות תחומים שפעלתם בהם, תחומים שיש לכם בהם קשרים ורישות עסקי, תחומים שמתאימים ליכולות ולכישורים שלכם, לחזקות האישיות שלכם ועוד.
אם בכל זאת רוצים להיכנס ולהשתלב בתחום שהוא חדש לנו, שזו אפשרות לגיטימית בהחלט, אז צריך לעשות הכנה יסודית מאוד לפני שקופצים ומקימים עסק. תמיד מומלץ לשקלל את מחיר דחיית העשייה עם עלות עשייה מוקדמת מידי וללא הכנה. זה יאפשר לנו להיות יצירתיים ותחרותיים ולהגדיל את הסיכוי להצלחה בעסק.
3 הסתמכות על מזל וכושר אלתור
החלטה להקים עסק היא החלטה שמעוררת בנו מצד אחד התרגשות ומצד שני גם לא מעט חששות. רבים מאיתנו, מפעילים "מנגנוני הגנה" ומנסים להקטין את החששות על ידי שקר עצמי של "יהיה בסדר" או "הכל משמים". ופשוט קופצים למים ללא הכנה מתאימה. כמובן שגישה זו לא פותרת שום בעיה אלא רק מטאטאת אותן מתחת לשטיח שם הן נערמות וצצות בהזדמנות הראשונה.
תכנון עסקי ופיננסי ממוקד להקמת או פיתוח העסק, יאפשר לבחון את ההיתכנות של העסקית, יאפשר לכם להיערך בצורה טובה לכניסה לשוק ולהתחרות עם הרבה יותר כוח וידע. והכי חשוב, תכנון עסקי ופיננסי יעשה לכם סדר בראש וסדר בתהליך הקמת העסק. תקבלו תמונת עתיד ברורה יותר שתעניק לכם שקט נפשי לקבל החלטות עסקיות בביטחון ולא מתוך הימור.
4 אשליית המנכ"ל הכל יכול
אצל חלק מאיתנו מתפתחת חוסר פרופורציה בין הידע והניסיון שלנו בפועל לבין מה שאנחנו מאמינים שאנחנו יודעים ויכולים. בדרך כלל ההטיה היא כלפי מעלה. אבל אפילו מנכלי"ם מנוסים של חברות גדולות, לא מוותרים על מניפה של אנשי מקצוע מומחים כדי לקדם את העסקים שלהם – מנהלי כספים, אסטרטגים, מנהלי שיווק וכד'
אם זה העסק הראשון שלכם, או שזה העסק הגדול הראשון שלכם, אתם חייב להיות כנים עם עצמכם בעניין ולהכיר בחזקות שלכם אבל לא להתעלם מהחולשות. רק כך תדעו מה לשפר ואיפה לחזק. זה מצוין להגיע בשלב הקמת העסק עם אמונה וביטחון עצמי אבל הוא חייב להיות אמיתי ומבוסס על ניסיון העבר.
5 הסתכלות פנימה במקום החוצה
יזמים נוטים להתמקד יותר מידי בהסתכלות פנימה, לאופרציה העסקית ולצרכים העסקיים כמו, רישוי העסק, שיפוץ והכנת המיקום, רכישת ציוד ומכונות, הקמת אתר וכדומה. אבל מה שיקבע בעיקר את ההצלחה העסקית הוא המידה שבה המוצר או השירות שלכם יפתור צרכים, רצונות, בעיות או כאבים של הלקוחות הפוטנציאליים והמידה שתצליחו לגבש ולפתח מודל עסקי תחרותי ורווחי. כלומר, לפני שמקימים עסק חייבים להסתכל מהחוץ פנימה, להכיר כמה שיותר טוב את הלקוחות שלכם וכמה שיותר טוב המתחרים שלכם. תזכרו הם שם לפניכם.
הכנה והכרה טובה של הלקוחות והמתחרים תאפשר לתכנן ולפתח מוצרים ושירותים שיתנו ללקוחות שלכם מענה טוב יותר מהמתחרים, כך שהם יעדיפו לקנות מכם ולא מהם! ובכך כמובן להגדיל משמעותית את הסיכויים להצלחה עסקית.
מקימים עסק? התקשרו עכשיו לשיחת היכרות ללא עלות או השאירו פרטים בטופס שלמטה ונחזור אליכם לתאום.