עצמאים אתם לא לבד! – כך תתמודדו עם משבר הקורונה בהצלחה.
צעדי החירום של הממשלה להתמודדות עם הקורונה כבר כאן וההשפעה שלהם על כלל המשק ועל עצמאים צפויה להיות משמעותית. אם הבנתם שאסור לכם בשום אופן להרים ידיים, הכנתי לכם מדריך מפורט להתמודדות מקצועית ואפקטיבית שתצאו ממנו מחוזקים.
מטרת העל
צעדי החירום של הממשלה להתמודדות עם הקורונה כבר כאן וההשפעה שלהם על כלל המשק ועל עצמאים צפויה להיות משמעותית. בפני עצמאים ובעלי עסקים קטנים ובינוניים ניצבות שתי אפשרויות.
האפשרות האחת – לא לעשות כלום, להרים ידיים ובעצם לספוג את מלא ההשלכות של התקופה. כמובן שזו האופציה הגרועה ביותר המחיר שלה יהיה הגבוה ביותר.
האפשרות השניה – לקחת שליטה על המצב, להיערך בצורה הטובה ביותר האפשרית ולצאת מהמשבר הזה מחוזקים, עם אופק כלכלי ועם עסק חי נושם ומתפתח.
סביר מאוד שהפעילות במתכונת הנוכחית תמשך לפחות 3-6 חודשים ויש להיערך לכך. זה אומנם נראה כמו נצח, אבל האמת היא שזה יעבור, ויעבור מהר.
כל בעל עסק ימצא את עצמו איפה שהוא על ספקטרום של מצבים שינוע בין עסקים שיפגעו משמעותית מאוד, עד כדי כדאיות להשבית את הפעילות כליל עד יעבור זעם, לבין עסקים שיפגעו בצורה לא משמעותית ושלהם עדין ישנה כדאיות להפעיל את העסק גם אם הרווחים אולי יקטנו.
עסקים נסגרים מסיבה אחת בלבד. פשוט נגמר להם הכסף. לכן מטרת העל שלנו תהיה בתקופה הזו, למזער נזקים ולהערך הכי טוב מבחינה תזרימית.
אז בואו נראה איזה צעדים אנחנו צריכים לעשות כדי להיכנס לתקופה הזו מוכנים בצורה הטובה ביותר ולצאת ממנה מחוזקים, עם הראש מעל המים לקראת התפתחות וצמיחה עסקית ואישית בהמשך.
תמפו את מקורות ההכנסה שלכם
הדבר הראשון שנעשה, הוא הערכת מצב. הערכת מצב תהיה קודם כל לגבי ההכנסות של העסק:
– איזה מהם תפגע ובאיזו מידה. זה הזמן להיות מעט "פאסימיים" ולהבין את ההשלכות אם הרע ביותר יקרה. תמיד עדיף להיות מופתע לטובה במקום להיפך.
– באלו מקורות הכנסה נוכל להקטין את הפגיע למינימום אם נעשה שינויים.
– איזה מוצרים או שירותים אחרים אנחנו יכולים להציע, שמתאימים למתכונת פעילות בתנאי החדשים.
כאן המקום להיות יצירתיים. למרות שנדמה לנו שכל העולם בעוצר, האמת היא שהחיים ממשיכים, לאנשים ועסקים עדין יש צרכים שאתם באמצעות העסק שלכם, ברוב המקרים, יכולים לתת מענה. תחשבו על שינוי והתאמה של מוצרים או שירותי, שינויים במתכונת הפעילות, שינוי בשעות הפעילות, מבצעים, הנחות מוצרים או שירותים חדשים, לקהלים חדשים וכו.
אתם מכירים את הלקוחות שלכם, את היכולות שלכם ואת הסביבה העסקית שלכם. יש לכם הזדמנות וסיכוי מעולה להצליח!
תמפו את ההוצאות והתשלומים שלכם
בהתאם להערכת המצב ולמיפוי מקורות ההכנסה, נעשה הערכות ומיפוי של ההוצאות והתשלומים שלנו.
נשאף להתאים את מבנה ההוצאות לתחזית ההכנסות. בהתאם למצב, סביר שיהיה שינוי בסכומי ההכנסות שלכם או באופי מקורות ההכנסה (שירותים/מוצרים חדשים).
תמפו את כל ההוצאות הדרושות להפקת ההכנסות הללו. למשל, אם אתם מעריכים שהיקף ההכנסות שלכם יקטן, האתגר הגדול ביותר יהיה עם ההוצאות הקבועות. בעיקר הוצאות שכירות, ארנונה ועובדים. אתם חייבים להכנס למשא ומתן עם הספקים ובעלי הנכס לגבי הקטנת/דחיית/פריסת התשלומים ולהתאים את היקף העבודה של העובדים לצרכים המעודכנים של העסק.
מצד שני, אם החלטתם כרגע להגביר את המכירות הטלפוניות שלכם, או את המכירות הלא פרונטליות שלכם ולשם כך אתם צריכים להגדיל את שעות העבודה של אנשי המכירות אל תהססו לעשות את זה אם אתם רואים שזה אכן תורם רווח לעסק.
חשוב לקחת בחשבון בתכנון ובשיקולים גם את צרכי הבית שלכם. גם שם אני ממליץ להיערך ולהתייעל ככל האפשר עד יעבור זעם. תזכרו שמה שקובע בסוף, הוא שורת הרווח.
כלל אצבע שאני רוצה שתיישמו לגבי כל החלטה שלכם הוא "מבחן הרווח". האם פעולות שאני רוצה לעשות (אם בהכנסות ואם בהוצאות) יגדילו לי את הרווח או ימזערו את ההפסד של העסק.
המזומן הוא המלך, התזמון הוא המלכה (ואנחנו יודעים מי השולט..)
יש אמרה ידוע בעסקים "המזומן הוא המלך", אבל אני מוסיף לזה גם "התזמון הוא המלכה". זה לא משנה שבעוד חודשיים אתם צריכים לקבל סכום כסף גדול, אם בחודש הבא הבנק יסגור לכם את העסק. הדבר הכי קריטי בתקופה הזו והוא לדאוג ל"סגירה פיננסית" של הצרכים העסקיים (והאשיים) שלכם.
תתחילו בהכנת תחזית תזרים מזומנים, לתקופה של 3 חודשים לפחות ותעדכנו אותה באופן שוטף. כך תעשו את זה פשוט ומועיל:
בשורה הראשונה בתחזית, תציבו את הערכת ההכנסות שעשיתם לפי חודשים. קחו בחשבון גם את הסכומים וגם את המועד שבו תקבלו את הכנסה.
בשורה השנייה תציבו את ההוצאות שלכם, בהתאם למועדי התשלום הצפויים שלהם! לא לשכוח את הוצאות הבית. אתם חייבים לאכול, ובלעדיכם לא יהיה עסק… (:
בשורה השלישית, תשלומי מסים (מע"מ, ביטוח לאומי ומס הכנסה)
בשורה הרביעית, החזרי הלוואות אם ישנם.
ההפרש בכל חודש בין התקבולים לתשלומים ייתן לכם את התמונה התזרימית הצפוייה בחודשים הקרובים.
"סגירה פיננסית" – יש לכם 3 דרכים עיקריות לעשות את זה
אם בכל החודשים התזרים הוא חיובי, אתם במצב טוב. אם יש חודשים שבהם התזרים הצפוי הוא שלילי, אתם צריכים להערך לסגירה פיננסית של הפעילות – כלומר לדאוג שהתזרים החודשי שלכם יהיה לפחות לא שלילי. הנה 3 דרכים עיקריות שאתם יכולים לעשות את זה:
1 – הקדמת הכנסות
למשל על ידי הצעת מבצעים והנחות ללקוחות שישלמו מוקדם יותר, ביצוע ניכיון תקבולים באשראי או בצ'קים.
2 – דחיית תשלומים לספקים
זה הזמן להיכנס למשא ומתן עם כל הספקים העיקריים שלכם. הם גם לא רוצים שתקרסו.
3 – גיוס מקורות מימון נוספים.
אם יש לכם חסכונות, זה הזמן לשקול להשתמש בחלקם או בכולם. לחילופין לגייס אשראי או הלוואות בהתאם לצרכי העסק ובהתאם לתחזית תזרימי המזומנים שלכם. הבנקים מבינים את גודל השעה ויש תוכניות ממשלתיות למתן הלוואות בערבות מדינה בתנאים יחסית נוחים. זו יכולה להיות הזדמנות לא רק לעבור את המשבר אלא להיערך לפיתוח עסקי עתידי.
בכל הערכות שאתם עושים, קחו בחשבון לא רק את הצרכים השוטפים לתקופה הזו (3-6 חודשים) אלא גם את צרכי הפיתוח העסקי ומאמצי השיווק שתרצו ותוכלו להוציא לפועל לאחר שהמשבר יעבור.
בשום מקרה אל תרוצו לקחת הלוואות/לפתוח חסכונות מבלי לעשות את השלבים שלמעלה. יותר גרוע מלא לקבל הלוואה זה לקבל הלוואה לא מספיקה או שלא מנוצלת למטרות נכונות.
הכנתי עבורכם מודל לעריכת תחזית מזומנים חודשית – תוכלו להוריד אותו בחופשיות כאן
אני כאן לרשותכם
תזכרו, שאתם לא חייבים לעשות את זה לבד!
אם אתם מרגישים שאתם צריכים סיוע בהערכות עסקית, בתכנון פיננסי בעריכת תחזית תזרים מזומנים או בגיוס מקורות מימון אנחנו כאן בשבילכם!
תרגישו חופשי להתקשר אלי אישית לכל שאלה או התייעצות.
אני מאמין שבעזרת ה' נעבור את התקופה הזו מהר ואם נפעל, נצא ממנה מחוזקים ועם עסקים טובים ורווחיים יותר.
הצעדים הללו הכרחיים כמעט לכל עסק ומשק בית. אל תדחו את זה.
תתקשרו אלי לטלפון – 052-6175511,
תשאירו הודעה בווטסאפ (הלחצן למטה)
או תשאירו פרטים כאן ונדאג לחזור אליכם.
יעקב שמאלוב, רו"ח